Kuinka teknologia muokkaa arkea

Kuinka teknologia muokkaa arkea

Teknologian kehittyminen on muokannut ihmisten elämään enemmän kuin kenties mikään muu kehitys. Ja toisaalta teknologiaa ei voi erottaa muusta kehityksestä, koska esimerkiksi uusien materiaalien kehitys mahdollistaa uuden teknologian, samoin edistysaskeleet aloilla kuten ohjelmointi ja tekoäly. Ihmiskunnan historiassa on kuitenkin muutamia vaiheita, jotka ovat todella mullistaneet suurten massojen koko elämäntavan: siirtyminen metsästys-keräilystä maanviljelykseen sekä teollinen vallankumous. Vielä on kenties liian aikaista sanoa, onko internetin luominen yksi näitä historian merkkipaaluja, mutta kaikki merkit osoittavat, että niin saattaa hyvinkin olla. Emmekä vielä voi edes kuvitella mitä kaikkea tämänhetkinen teknologinen vallankumous tulee tuomaan muassaan, koska teknologia kehittyy koko ajan. Internet sekä sen jatkuva läsnäolo elämässämme älypuhelimien välityksellä on todellakin muuttanut normaalia arkea viimeisten kymmenen-viidentoista vuoden aikana, eikä tälle kehitykselle näy loppua. Teknologia vaikuttaa sekä siihen kuinka teemme töitä, että siihen miten vietämme vapaa-aikaa vaikka tietokonepelejä pelaten. Tässä artikkelissa pohdimme muutamia arkipäiväisiä asioita jotka ovat muuttuneet radikaalisti viimeaikaisen puhelinteknologian ja internetin myötä.

Raha-asiat

Moni muistaa vielä, kuinka mullistavaa oli se, että rahaa saadakseen ei enää tarvinnut jonottaa pankissa. Pankkiautomaatit olivat todella mullistavia koska niistä sekä sai rahaa että pystyi maksamaan laskuja. Kaukana olivat ne päivät, kun pankissa käyntiin piti erikseen varata aikaa, jota oli vielä vaikea löytää, koska pankit sulkivat ennen kuin monet pääsivät töistä. Nykyisin jo pelkkä ajatus käteisen rahan tarvitsemisesta ärsyttää, saati se että laskun maksaakseen pitäisi lähteä pois kotoa automaatille. Eri tuotteista ja palveluista maksaminen on lähes jokapäiväistä, joten epäilemättä yksi suuri helpotus elämään on tullut nettipankkien ja puhelimen kautta tehtävien maksujen myötä. Myös muut raha-asiat ovat helpottuneet. Esimerkiksi lainan otto oli stressaavaa ja hankalaa koska oli vaikeaa saada tietoa eri lainamahdollisuuksista. Moni luotti sokeasti siihen pankkiin, jonka asiakas sattui olemaan, tai sitten pahimmassa tapauksessa otti pikavipin ja joutui ongelmiin järjettömän korkeiden korkojen takia. Nykyisin taas on olemassa nettipalveluita kuten Financial comparison service Sortter, joka mahdollistaa eri lainojen vertailun muutamassa minuutissa. Näin lainan teko on paljon helpompaa kuin ennen ja mahdollistaa sen, ettei tulevaisuuden suunnitelmat ole riippuvaisia siitä paljonko taskunpohjalla tai tilillä sattuu sillä hetkellä olemaan.

Sosiaalinen media

Älypuhelimien suurin vaikutus on luultavasti se että sosiaalinen media on jatkuvasti läsnä. Kun ihmiset vielä käyttivät nettiä tietokoneen välityksellä, Facebookissa tai IRC-kanavilla oleiluun tuli yleensä käytettyä tietty rajallinen aika, jolloin istui tietokoneen ääressä. Toki se aika saattoi monilla venyä tuntikausiksi, mutta etenkään pöytäkonetta ei voinut raahata vaikka ruokapöytään tai sänkyyn. Älypuhelimet ovatkin niin riippuvuutta aiheuttavia monille, että nykyisin on paljon puhetta siitä kuinka omaa puhelimen käyttöä voisi rajoittaa. Monet jopa alkavat viettää digitaalisia detox-kausia.