Lainan maksuvapaa vapauttaa rahaa kodintekniikan hankintoihin

Lainan maksuvapaa vapauttaa rahaa kodintekniikan hankintoihin

Suunnitteletko jonkun kodin teknisen laitteen uusimista, mutta rahat ovat tiukilla. Yksi keino on hakea maksuvapaata luotoillesi. Sinulla on mahdollisuus hakea ja saada maksuvapaita kuukausia asuntolainojen ja muiden isompien lainojen lisäksi myös kulutusluotoille ja luottokorteille. Maksuvapaan ehdot vaihtelevat pankeittain ja riippuvat myös siitä, että kuinka pitkään olet maksanut lainaasi. Luonnollisesti myös se, että kuinka hyvin olet hoitanut lainaasi vaikuttaa. Maksuvapaan kustannukset vaihtelevat lainasi mukaan.

Maksuvapaa kuukausi tarkoittaa tiettyä ajanjaksoa, jonka aikana lainan lyhennyksiä tai lainanhoitoon liittyviä kustannuksia ei makseta lainan myöntäneelle pankille ollenkaan. Maksuvapaan ansiosta sinulle jää kuukaudessa enemmän rahaa maksuvapaan ajalta käytettäväksesi. Kääntöpuoli on se, että se kasvattaa lainasaldoasi kertyvien korko– ja muiden kulujen verran. Samalla myös laina-aika pitenee. Maksuvapaa eroaa lyhennysvapaasta, jossa maksetaan lainasta korot ja kulut, mutta itse lainapääomaa ei lyhennetä.

Käytännössä sinun pitää hakea maksuvapaata suoraan pankista tai rahoitusyhtiöstä, mistä laina on. Lyhennysvapaan hakemiselle voi olla monta syytä. Yksi syy on hakea lyhennysvapaata, jos toimeentulosi on heikentynyt väliaikaisesti ja tästä johtuen sinulla on vaikeuksia luoton takaisinmaksun kanssa. Aina kun haet maksavapaata niin sinun on hyvä tiedostaa, että siitä koituvat kulut tulevat kuitenkin maksettavaksesi.

Mitä kustannuksia maksuvapaasta tulee?

Useimmiten maksuvapaan kuukauden ajalta lasketaan lainalle normaali korko. Tämä nostaa jonkin verran lainan kustannuksia. Kustannukset nousevat kuitenkin vain lyhennysvapaan ajalta pidentäen maksuaikaa. Harvoin mitään ylimääräisiä kustannuksia tulee. Maksuvapaan käyttäminen ei aiheuta siis kohtuuttomia kustannuksia normaalisti. Kannattaa kuitenkin tarkistaa lainan myöntäneeltä pankilta tai rahoituslaitokselta mitkä kulut ovat juuri sinun lainasi kohdalla.

Kuitenkin varsinkin pidempiä lyhennys- ja maksuvapaita käytettäessä kannattaa varautua muutoksiin lainojen koroissa. Nousevaan korkotasoon kannattaa aina varautua. Maksuvapaan ajalta laina-aika pidentyy ja jos korot lähtevät nousuun niin lainasta maksettavat korot tulevat kasvattamaan lainan kokonaiskustannuksia tulevina vuosina.

Maksuvapaa on kustannuksistaan huolimatta kannattava vaihtoehto, jos mietit esimerkiksi kodinkone- tai kodintekniikka hankintaa.