Sukupolvelta toiselle
Jokainen pelikonsoli edustaa omaa sukupolveaan. Tuoreimpien konsolijulkaisujen jännitysnäytelmää seurataan uutisissa jatkuvasti, ja tulevat konsolipelit ja -laitteet edustavat jo kahdeksatta sukupolvea. Ensimmäisen sukupolven koneista on jo vierähtänyt 40 vuotta aikaa, ja seuraavan sukupolven ennustetaan syntyvän uuden Sonyn valmistaman ja pian julkaistavan Playstation-konsolin myötä.
Ensimmäisen sukupolven laitteet
Tämän aikakauden laitteita edustavat kaikki vuosien 1972–1977 aikana valmistetut ja myydyt konsolit. Tuohon aikaan laitteille ominaista oli niiden varsin tavanomainen teknologia ilman mikroprosessoreita. Laitteessa olevat pelit olivat sisäänrakennettuja, eivätkä kasetin tai disketin avulla vaihdettavissa.
Toisen sukupolven laitteet
Toisen sukupolven konsoleille mullistava muutos oli pelien vaihdettavuus, ROM-pelimoduulin vaihtamisella pelaaja sai enemmän sisältöä pelaamiseen, ja valinnanvaraa löytyi aiempaa enemmän. Tähän aikaan laitteeseen alkoi myös vakiintua sen värimaailma. Näiden laitteiden edustajista muistetaan parhaiten Arcadian sekä Atarin pelikonsolit. Toisen sukupolven laitteita valmistettiin aina vuoteen 1983 asti.
Kolmannen sukupolven laitteet
Tämän sukupolven laitteet toivat mukanaan kehittyneemmän 8-bittisen teknologian, joka vastasi jo tuohon aikaan käytettäviä kotikoneita. Keskusmuistin määrä kohosi jo useisiin kilotavuihin, ja värimaailmakin avartui sen myötä entisestään. 8-bittisen aikakauden konsoleista muistetaan parhaiten NES, eli Nintendo Entertainment System ja Atarin viimeisimmät versiot ennen konkurssia. Myös ensimmäinen Sega on kolmannen sukupolven edustaja. Näitä laitteita valmistettiin vuosina 1982–1990.
Neljännen sukupolven laitteet
Nämä peliteknillisiltä ominaisuuksiltaan hyvin samaa tasoa kolmannen sukupolven laitteiden kanssa olleet konsolit tulivat markkinoille vuonna 1988. Entisen kahdeksan bitin sijasta markkinoille tuli jo 16- tai jopa 32-bittisiä laitteita. Nämä konsolit tarjosivat tallennustilaa jo sen verran, että ruudulle saatiin satoja eri värejä sekä jo musiikiksi kutsuttavaa melodiaa. Myös CD-levy toimi tämän sukupolven aikana ensimmäisen kerran tallennusvälineenä, mutta ei vielä yleistynyt käytössä. Neljännen sukupolven valtakauden katsotaan kestäneen aina vuoteen 1995 asti.
Viidennen sukupolven laitteet
Vuosina 1993–1998 pelikonsoleita mullistivat 32- ja 64-bittiset RISC-prosessorit, joiden myötä tallennustila ja grafiikka kasvoivat silmissä. Tämä mahdollisti grafiikaltaan kolmiulotteisen maailman luomisen sekä CD-levyjen todellisen käytön pelaamisen aikana. Mahdollista oli nyt myös tallentaa peli siihen kohtaan, mihin oli jäänyt, eikä pelaamista enää tarvinnut aloittaa joka kerta alusta. Nintendon kaikkien aikojen suosituin pelikonsoli sekä ihka ensimmäinen Playstation edustavat tämän ajan konsolipelaamisen kärkikastia.
Kuudennen sukupolven laitteet
Kuten arvata saattaa, bittien määrän tuplaantuessa vuosina 1999–2006, uusia ominaisuuksia pelaamiseen tuli jälleen tarjolle. Käyttömahdollisuuksiin tulivat sen myötä myös elokuvien katselu ja internetin käyttö laitteilla. Tämän aikakauden mukana julkaistiin myös ensimmäinen kovalevyllä varustettu konsoli eli Xbox.
Seitsemännen sukupolven laitteet
Uuden Playstation 3 -laitteen ilmestyessä vuonna 2006 alkoi konsoleiden maailmassa jälleen uusi aika. Bitit sai tässä vaiheessa unohtaa, sillä 512Mt:n sukupolvi toi mukanaan liudan pelaamisen uusia muotoja, esimerkiksi liiketunnistimin varustettua teknologiaa. Tämän sukupolven myötä myös peliohjaimet ottivat suuren harppauksen, josta loistavaa esimerkkiä näytti Nintendo WII.
Kahdeksannen sukupolven laitteet
PS 4 oli odotettu julkaisu, ja moni pelaaja oli kärsivällisesti odottanut uutta laitetta jo hyvän tovin. Tähän väliin kerkesi Nintendo omalla Nintendo WII U:llaan vuonna 2012. Teknologia toi mukanaan HD-laatuista tekniikkaa sekä muunneltavan ohjaimen.