Ionimoottorit avaruusaluksista lentokoneisiin

Ionimoottorit avaruusaluksista lentokoneisiin

Niin kuin jokainen autokin, myös lentokoneet ovat muuttumassa rakenteeltaan nykyaikaisemmiksi ja kevyemmiksi. Autot ovat vuosikymmenten aikana kehittyneet jatkuvasti vähäpäästöisimmiksi, kevyemmiksi ja turvallisemmiksi. Lentokoneet ovat aina vain kevyempiä ja turvallisempia, mutta eivät vielä todellakaan vähäpäästöisiä. Finnair on yksi ensimmäisistä lentoyhtiöistä, joka on ottanut käyttöönsä erilaiset biopolttoaineilla käyvät koneet. Nämä mullistavat ionimoottorit antavat lentokoneen tyyppisille, suurta työntövoimaa vaativille aluksille monikymmenkertaisen tehon normaaliin polttomoottoriin verrattuna. Ensimmäistä kertaa näitä moottoreita on käytetty avaruusraketeissa, joissa niiden tuoma teho on ehdoton.

Tulevaisuuden aluksia on pyritty keventämään, ja hybridityyppiset sähkölentokoneet ovat jo kysyttyjä tuotteita. Pienten koneiden merkitys maailman hiilidioksidipäästöille on kuitenkin olematon siivu, ja sen vuoksi olisi tärkeää, että suuret matkustajalentokoneet alkaisivat myös käyttää hyödyksi jo avaruusraketeissa hyväksi todettuja ionimoottoreita.

Ei verrattavissa autojen teknologiaan

Autojen teknologia on edistynyt jo hyvinkin pitkälle, ja hybridiautot ovat tänä päivänä suhteellisen yleisiä käytössä. Lentokoneisiin tämä sama kaava ei kuitenkaan toimi niin yksinkertaisesti, sillä matkustajalentokoneen nousukiidossa tarvitsema voima on niin suuri, ettei sähkömoottoreiden hyöty näy juuri lainkaan. Sähkömoottori tarvitsee myös suhteessa valtavan tilan sen hyötyyn nähden, ja sen vuoksi ne eivät toimi kuin kevyemmissä lentokonemalleissa. Neljällä pyörällä liikkuvan teknologian parannukset ovat myös siinä suhteessa helpompia, ettei niiden toimimattomuudella ole niin välittömiä ihmishenkiä uhkaavia vaaroja.