Drone – tuo kauko-ohjattavien lelujen kuningas
Varsinkin valokuvaajien keskuudessa nämä lentävät laitteet on jo pitempään tunnettu nimellä ‘drone’. Nykyaikana markkinoille tulleet kopterit ovat helppokäyttöisiä ja suhteellisen huokeita hinnaltaan, mikä on johtanut yleiseen harrastusbuumiin etenkin Etelä-Suomessa. Mikäli tähän harrastukseen tekee mieli lähteä mukaan, kannattaa toimia ennen heinäkuuta 2020, jolloin dronen lennättäjille tulee pakolliseksi käydä ilmailuun liittyvä verkkokurssi ja -tentti. Toki tentti on helposti läpäistävissä, ja tuo turvallisuutta laitteiden määrän kasvaessa, mutta tuo kuitenkin harrastajalle pieniä lisäkustannuksia.
Erilaisilla toiminnoilla varustetut lennokit tarjoavat runsaasti erilaisia käyttömahdollisuuksia myös ammatillisessa mielessä. Yleisimpiä ovat erilaisilla kameroilla, sensoreilla, ja tunnistimilla varustetut laitteet. Suomen pelastuslaitoksellakin on niitä käytössään, sillä nämä laitteet ovat ylivertainen apu esimerkiksi kadonneiden ihmisten löytämiseen. Reaaliaikaisesti dataa lähettävä drone voi lämpökameran avulla paikallistaa kadonneen nopeasti ja ilman miehitettyjä lentoja.
Dronen lennättäminen ja turvallisuus
Vaikka taivaalla harvemmin mitään esteitä näkyykään, on lennättäjän tiedostettava muutamia asioita ennen ohjaimiin tarttumista. Ilmailun verkkokursseilla läpi käytävät asiat kertovat näistä tilanteista tarkemmin. Taivaalla näkyviä esteitä ei välttämättä siis ole, mutta oman sekä muiden turvallisuuden tähden ei dronea tulisi ikinä lennättää ihmisten yllä. Vian sattuessa pienikin kopteri antaa melkoisen tällin alla olevalle, mikäli laitteesta esimerkiksi loppuu virta. Lisäksi miehitetyt lennot saattavat herkästikin häiriintyä kutsumattomista seuralaisista. Mitä ikinä lennokin kanssa tekeekään, ei myöskään naapureiden tontille kannata mennä kyselemättä.