Onnettomuuksilla hyviä ja huonoja seurauksia

Onnettomuuksilla hyviä ja huonoja seurauksia

Ilmailualan suurimmat uutiset vaikuttavat aina merkittävästi turistimatkailuun sekä uusien lentojen varaamiseen. Oli kyse sitten menestystarinasta tai suuresta onnettomuudesta, matkailualan yritykset ovat jatkuvasti median tarkkailun alla. Matkalippujen korkeiden hintojen takana piilee monia seikkoja, joita tavallinen turisti ei tule ajatelleeksikaan.

Onnettomuuksilla vakavat seuraukset teknologian käyttöön

Minkä tahansa tuotteen kehittäjälle voi sattua pieniä kömmähdyksiä, ja virheet korjaamalla tuotteista saadaan parempia ja pitkäikäisempiä. Kuitenkin lento-onnettomuuden sattuessa tämä pieni kömmähdys ei ole enää niin pieni, sillä teknologia on taannut ihmisten turvallisuuden lennon aikana. Suurissa korkeuksissa lentävällä koneella on myös suuret vaatimukset kaiken toimivuuden suhteen. Ihmishenki harvemmin säästyy lentokoneen toimintavian sattuessa, ja sen vuoksi myös uutta teknologiaa joutuu boikottiin ja monien eri testien läpäistäväksi ennen käyttöön ottoa.

Viimeisin käyttökielto koskee Boeing 737 -tyyppisiä lentokoneita, sillä tällä lentokonetyypillä on tapahtunut kaksi suurta onnettomuutta lyhyen ajan sisään, mikä on vaatinut satojen ihmisten hengen. Tämän tyyppinen lentokone on kokoluokaltaan maailman suurimpia ja myös suosituimpia lentokoneita. Lentomatkailu on onnettomuusmääriin suhteutettuna valtavan paljon turvallisempaa kuin esimerkiksi autolla matkustaminen. Lentokoneen huima nopeus sekä korkeus eivät kuitenkaan anna matkustajille juurikaan mahdollisuuksia selvitä onnettomuudesta hengissä.

Teknologiaa toki testataan tarkasti, ja jokaisen koneen osan on täytettävä standardit kirkkaasti. Silti onnettomuuksia tapahtuu, sillä jokainen osa lentokoneesta kuluu ja joutuu päivittäin suuren rasituksen kohteeksi. Onnettomuuden sattuessa syy löydetään usein nopeasti, ja vialliset tuotteet korjataan tai poistetaan käytöstä välittömästi.

Laitteistaan riippuvaiset lentoyhtiöt herkästi heikoilla jäillä

Moni lentoyhtiö on tunnettu vauraudestaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, minkälainen vaikutust jokaisella mahdollisella onnettomuudella on yhtiön taloudelliseen tilanteeseen. Koneet sekä niiden huolto ja ylläpito maksavat maltaita, vaikka kalliilta tuntuvat toki lippujen hinnatkin matkustajan näkökulmasta. Vauraampikin lentoalan yritys ajautuu herkästi konkurssin partaalle, jos sen kaikki lentokoneet asetetaan käyttökieltoon. Heilahdukset vaikuttavat usein myös maailmanlaajuisesti, sillä maailman toisella puolella pudonnut lentokone hyvin luultavasti käyttää samaa teknologiaa, kuin kaikki muutkin maailmalla lentävät koneet. Jokaisen onnettomuuden myötä lentämisestä tulee kuitenkin entistä turvallisempaa, vaikka sitä ei heti uskoisi.