Älypuhelimeen voi kehittyä riippuvuus
Lähes jokaisella maailman ihmisellä on nykypäivänä älypuhelin. Tämä mukana kulkeva laite pitää kaiken mahdollisen tiedon helposti käden ulottuvilla, joten ei ole ihme, että sen ruutua tuijotetaan jatkuvasti. Tutkimusten mukaan käyttäjälle vuo muodostua jopa varsin pahakin riippuvuus laitteen käyttöön, ja sen vuoksi omaa älylaitteen käyttöä tulisi aina jossain määrin tarkkailla. Oman puhelimen käytön seuraamiseen onkin kehitetty käteviä sovelluksia. iOS -käyttöjärjestelmää käyttäville tämä ominaisuus on jo sisäänrakennettu, ja kerran viikossa laite ilmoittaa oman päivittäisen ruutuajan määrän. Muiden käyttöjärjestelmien käyttäjille on tarjolla iso liuta erilaisia sovelluksia, ja varsinkin nuorten käyttäjien kohdalla on mahdollista myös rajoittaa ruutuaikaa tiettyyn tuntimäärään.
Ruutuajan vaikutukset omaan terveyteen
Vaikka puhelimen liikakäytöstä ei olisikaan omakohtaista kokemusta, on silti helppo ymmärtää, että kaiken päivää puhelinta selailevan ihmisen mieli voi hyvin suurella todennäköisyydellä häiriintyä. Jatkuva ruudun tarkastaminen ja jokaiseen viestiin ja ärsykkeeseen välittömästi vastaaminen ajaa käyttäjän nopeasti hyvin epämukavaan olotilaan. Ärsykkeiden virta johtaa kohonneisiin stressitasoihin ja vaikeuttaa mielen rauhoittumista. Nukkumaan meno vaikeutuu ihmisellä ensimmäisenä, ja jatkuva valvomisen kierre syventää ongelmia. On myös tutkittu, että ihmisen keskittymisen taso on hyvin heikko, mikäli puhelimen vilkuilusta on jo tullut tapa.
Välillä on siis oltava itsekäs, ja antaa itselleen lupa vain olla ilman puhelinta ja ärsykkeitä. Älylaitteista löytyy myös toiminto, jonka avulla ylimääräiset tai jopa kaikki ilmoitukset voi kytkeä pois päältä.