Koko maailma käden ulottuvilla

Koko maailma käden ulottuvilla

Älylaitteet ovat jo arkinen osa elämäämme, ja niiden avulla pystymme kätevästi tekemään melkein mitä vain. Navigointi vieraassa kaupungissa onnistuu itsenäisesti ilman vastaantulevien neuvoja, sähköpostiin vastaaminen tapahtuu helposti työmatkalla ja kaikki tieto on nopeasti tarkistettavissa. Tämä ällistyttävän monimuotoinen kokonaisuus älylaitteen muodossa on antanut ihmisille paljon vapautta, mutta myös kahlinnut kantajansa jatkuvaan toiminnan keskeyttämiseen. Älylaitteiden ilmoituksia on vaikea olla huomioimatta, sillä ne ovat helposti ja nopeasti saatavilla ja keskeyttävät meidät jatkuvasti.

Negatiivisena sivuvaikutuksena tälle jatkuvalle ilmoitusten tulvalle on keskittymiskyvyn katoaminen, joka voi johtaa ihmisen stressitasojen nousuun ja fyysisen terveyden huonontumiseen. Ammattilaiset listaavat vinkit parempaan keskittymiskykyyn, jotka jokaisen älylaitteen omistajan tulisi tiedostaa. Monille tuttu ongelma kuitenkin sivuutetaan herkästi. Älylaitteiden tarjoama hyöty usein syrjäyttää niistä aiheutuvat haitat, ja moni kokeekin, ettei niistä luopuminen ole vaihtoehto. Samassa paketissa usein kulkee niin henkilökohtainen kuin ammatillinenkin elämä. Pikaviestit sinkoilevat sekä vapaa-ajan että työajan tiimoilta, ja sen lisäksi myös kalenterin ja sosiaalisen median toiminnot ovat oleellinen osa kokonaisuutta.

Avain oikeanlaiseen älylaitteiden käyttöön

Oli kyse sitten puhelimesta, kellosta tai tabletista, mukana kulkevien laitteiden käyttöä tulisi suunnitella. Jokainen älylaitetta käyttävä haluaa vempaimen mukaan elämäänsä, sillä sen olemassa olosta on merkittävää hyötyä. Hyödyllisyyden ei kuitenkaan tule kostautua aikasyöppönä, joka keskeyttää jokaisen toiminnon päivän aikana. Järkevään älylaitteiden käyttöön kuuluu muun muassa se, missä tilanteessa antaa itselleen luvan käyttää laitetta. Jatkuva puhelimen vilkuilu on turhaa, ja viesteihin vastaaminen vaikkapa kerran tunnissa ajaa saman asian, vähemmällä vaivalla. Tämä suunnitelmallisuus vähentää kiireen tuntua, ja antaa ihmiselle aikaa keskittyä ympärillä olevaan maailmaan. Tärkeää on myös suunnitella, milloin laittaa laitteen pois käsistään viimeisen kerran päivän aikana. Omaan lepoonsa panostaminen on tärkeintä, mitä ihminen voi terveydelleen tehdä.

Älylaitteet on suunniteltu ihmiselle apuvälineeksi, ajan säästäjäksi ja kiireen poistajaksi. Siksi on myös tärkeää, että jokaisen säästetyn hetken tilalle tulisi muuta vastapainoa. Sosiaalinen media on monelle nykypäivän ihmiselle harrastus. Sosiaalinen kanssakäyminen on toki tärkeää, mutta somen sijaan voisi säästetylle ajalle keksiä jonkin toisen harrastuksen. Tauko päivässä kaikkein mieluisimman puuhan parissa ilman älylaitteita on paras lahja, jonka ihminen voi itselleen antaa.

Kokonaan ei tarvitse luopua

Vaikka jokainen jossain vaiheessa elämää voi haluta täydellisen irtautumisen älylaitteiden maailmasta, on laitteista silti valtavasti hyötyä. Vapaa-ajalla älylaite tuo rajattoman määrän musiikkia kuunneltavaksi ja tarjoaa usein varsin laadukkaan kameran muistojen kehystäjäksi. Ominaisuuksia täynnä oleva laite on välillä hyvä laittaa syrjään ja äänettömälle, mutta liian kauas ei sitä silti kannata heittää. Tärkeintä on opetella laitteen käyttö uudestaan niin, että siitä saa irti parhaan hyödyn jokapäiväiseen elämään. Jokaisen tauon ja odottamisen täytteeksi älylaitetta ei kannata ottaa esille, sillä ihmismielikin kaipaa säännöllisesti rauhoittumista ja taukoa virikkeistä.

Mikäli irtautuminen jatkuvasta näpyttelystä tuntuu hankalalta, kannattaa omia tapojaan tarkastella kriittisesti, ja keksiä puhelimen selaamiselle korvike. Mikäli jokaisen tylsän hetken täytteeksi huomaa selaavansa Iltalehteä, voi tehdä päätöksen poistaa juuri se sovellus puhelimestaan. Fyysinen lehti rauhoittaa mieltä paremmin, ja sen uutisia ei tule selattua uudelleen saman päivän aikana.