Automaatio on läsnä jokapäiväisessä elämässä
Älylaitteiden olemassaolo on nykypäivänä enemmän sääntö kuin poikkeus. Harvoin tulee ajatelleeksi, kuinka kokonaisvaltaisesti meitä ympäröi teknologia, joka auttaa arkipäiväisessä elämässä monin eri tavoin. Älylaitteiksi mielletään usein vain kourallinen tuotteita, mutta todellisuudessa kyseistä teknologiaa on joka paikassa ympärillämme. Monet ajankohtaiset uutiset älylaitteista kertovat meille vain jäävuoren huipun tästä jatkuvasta teknologian tulvasta. Tunnetuimpana ja arkipäiväisimpänä esineenä mainitaan usein puhelin, joka on jokaisella mukana koko päivän ajan. Tämä viisasta tekniikkaa sisältävä laite voi kuulla äänesi ja toimia puolestasi, vaikkapa hätätilanteen sattuessa.
Koneiden joukko ympärillämme kuitenkin avaa meille myös ovet, kuivaa kätemme ja sytyttää valot pimeään huoneeseen. Tämän kaltaiset innovaatiot ovat meille tärkeitä, sillä arjen helpottamisen lisäksi ne voivat jopa säästää ihmishenkiä. Jokainen meistä on joskus ollut hississä ja kuvitellut kauhuskenaarion sen kohtalokkaasta viasta ja jumiutumisesta kerrosten väliin. Harva meistä on kuitenkaan kokenut niitä onnettomuuksilta suojaavia toimintoja, joita laite pitää sisällään. Ovien väliin on mahdoton jäädä, mutta sisäänrakennettu tunnistin kertoo myös sen, onko taakka liian suuri kannettavaksi. Hissi ei lähde liikkeelle, mikäli painoa on liikaa. Teknologia toimii siis monin eri tavoin, ja erilaiset tunnistimet ovat usein suurimmassa roolissa.
Pelkkä tunnistin vai älyllinen laite?
Jokaisen elektronisen laitteen toimintoihin tarvitaan jonkinlainen käsky. Oli käsky sitten napin painallus, äänikomento tai käsien yhteen lyöminen, tekee laite työtä käskettyä. Älykkään teknologian ja pelkän laitteen välillä on hiuksenhieno mutta oleellinen ero. Siinä, missä tunnistimet vain sytyttävät valot tai antavat varoitusmerkkejä, älyllinen laite tekee päätöksiä ja esimerkiksi seuraa käyttäjän sijaintia. Yksi älylaitteiden tunnetuimmista ominaisuuksista on GPS-paikannin. Käytännössä silloin, kun laitteessa on paikannin, on se silloin myös kykenevä viestimään toisen laitteen kanssa. Tämän teknologian avulla voi seurata lemmikkieläimensä kulkua metsässä, tarkkailla oman pulssinsa vaihtelua pitkin päivää, tai vaikka seurata oman autonsa liikkeitä.
Älykäs teknologia auttaa meitä monin eri tavoin, ja se on jo nyt mullistanut monia eri aloja. Automatisoidut prosessit eri tuotannon vaiheissa helpottavat ja nopeuttavat asioita, ja paikantamisen sekä muiden ominaisuuksien yhä kehittyessä voimme entistä luottavaisemmin suunnata tekemisemme mieluisampiin asioihin.
Älykkäät toiminnot keräävät dataa
Paikantamisesta ja muista jokapäiväisistä toiminnoista on suurta hyötyä elämässämme. Kuitenkin niiden myötä liikkeitämme ja elämäntyyliämme on mahdollista seurata varsin tarkkaan. Se tarjoaa mainostajille oivat mahdollisuudet markkinoida yksilöllisesti kohdennettuja tuotteita. Se ei välttämättä ole huono asia, sillä turhien mainosten määrä vähenee, ja jokainen mainostajien maksama paikka on suunnattu vain erittäin potentiaalisille asiakkaille. Dataa keräämällä voi olla mahdollista myös seurata ihmisen kokonaisterveyttä ja automatisoida ihmisten terveydentilaa koskevia tutkimuksia. Potentiaalia tietojen keräämisellä on valtavasti, mutta aina on huolehdittava tarkasti siitä, että ne eivät joudu vääriin käsiin.