Apua arkeen älyteknologialla

Apua arkeen älyteknologialla

Yhä useammissa teknologisissa laitteissa hyödynnetään tekoälyä. Älypuhelimet ovatkin useimmille meistä jo hyvin arkipäiväisiä laitteita, jota ilman arki voisi tuntua hankalalta palveluiden siirtyessä verkkoon ja sovelluksiin. Monille on kuitenkin epäselvää, mihin kaikkiin arkisiin toimintoihin tekoäly oikein vaikuttaa.

Tekoäly kännykässä

Älypuhelimessa voi perinteisten kännykän toimintojen, kuten soittamisen ja tekstiviestien, lisäksi käyttää internetin kautta toimivia palveluita, kuten verkkoselainta ja sähköpostia. Älypuhelimilla käytetään monesti myös erilaisia arkea avustavia tai viihdyttäviä sovelluksia. Monet nettisivustot, kuten sosiaalisen median kanavat, ovat myös luoneet sovelluksia, joiden avulla sivuston käyttö on kännykällä kätevämpää.

Tekoäly internetissä ja sovelluksissa

Tekoälyä käytetään monien sovellusten ja nettisivujen toiminnassa hyvinkin paljon. Sosiaalisessa mediassa tekoälyalgoritmit laskelmoivat, mitä postauksia ja mainoksia juuri kyseiselle käyttäjälle tulisi kohdistaa, että sisältö pysyy mahdollisimman mielekkäänä ja sopivana. Musiikkisovelluksissa uusia kappaleita voidaan suositella samankaltaisen musiikkimaun omaavien soittolistoilta. Valokuvasovelluksissa eri filtterit voivat käyttää tekoälyä toimiakseen. Internetin hakukoneet ja käännöspalvelut hyödyntävät myös tekoälyteknologiaa.

Tekoäly liikenteessä

Tekoäly autoissa voi kuulostaa futuristiselta, mutta on oikeastaan jo melko tavallista, että autossa on tekoälyn avulla toimivia aputoimintoja. Esimerkiksi peruutustutkat ja -kamerat tarvitsevat tekoälyteknologiaa toimiakseen. Myös erilaiset kaistavahdit ja ohjaustehostimet voivat hyödyntää tekoälyä muun muassa kaistojen ja jalankulkijoiden tunnistamiseen. Tekoälyn avulla voidaan parantaa turvallisuutta liikenteessä kuljettajan keskittymisen herpaantuessa tai parantamalla näkyvyyttä vaikeissa paikoissa. Liikenteeseen on alkanut tulla myös jonkin verran automatisoituja, itseohjautuvia autoja, joissa tietokone havainnoi ja ohjaa autoa tekoälyn avulla.

Älykkäät kodinkoneet

Älylaitteet alkavat tulla yhä yleisemmiksi myös kodinkoneiden saralla. Älykkäillä kodinkoneilla pyritään arjen helpottamisen lisäksi energiatehokkuuteen. Kotiin voidaan laittaa älyvalaistusjärjestelmä, jossa kaikkia kodin valoja voidaan ohjata älypuhelimen avustuksella. Robotti-imurit voidaan yhdistää internetiin, jolloin niidenkin ohjaus hoituu kätevästi sovelluksen kautta. Älyjääkaapin sisällön voi tarkistaa netin välityksellä avaamatta jääkaappia jopa kodin ulkopuolelta kännykän avulla.

Huomaamaton osa arkea

Tekoälyä hyödyntämällä voidaan saada käteviä apuvälineitä ja -toimintoja arkeen, joiden avulla säästyy aikaa ja jopa energiaa. Monesti emme edes huomaa, mihin kaikkeen tekoäly jo vaikuttaakaan, sillä sen käyttö on tullut jo ihan tavalliseksi osaksi arkeamme. Tekoälyn käyttöä ei siis tarvitse arastella.